Bucuresti Restaurant Romanesc în Tel Aviv מסעדת בוקרשט‎

Bucuresti Restaurant Romanesc מסעדת בוקרשט‎ 10 ore · Similare more | mai mult »

Evreii reactioneaza dupa ce deputatul lor a votat Codul Penal: Votul politic al dlui Silviu Vexler nu ne reprezinta

Membrii comunitatii evreiesti din Romania se delimiteaza de actiunile deputatului Silviu Vexler, care este reprezentantul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) in Camera Deputatilor si care a votat cot la cot cu more | mai mult »

ÎNCĂIERARE între evrei şi arabi în piscina unui hotel din Bucureşti. Trei cetăţeni israelieni, reţinuţi

Poliţia română a reţinut trei cetăţeni israelieni care – potrivit martorilor – ar fi fost implicaţi în încăierarea dintre un grup evrei israelieni şi altul de arabi israelieni, în incinta unui hotel more | mai mult »

Anima News: Turismul românesc în Israel înflorește: O nouă linie aviatică va lega orașul Sibiu de Țara Sfântă

Compania low cost ungară WIZZ AIR a anunțat luni că va deschide o nouă linie aeriană care va lega orașul Sibiu din România cu Israel. Aceasta va fi a șasea linie românească more | mai mult »

G4Media.ro : Cum au reuşit spionii Mossad să sustragă arhiva nucleară a Iranului

Într-o operaţiune spectaculoasă, deprinsă parcă din romanele lui John le Carré, agenţii israelieni au reuşit să sustragă arhiva nucleară a Iranului, permiţându-i astfel premierului Benjamin Netanyahu să prezinte dovezi despre eforturile secrete more | mai mult »

Dacă Iranul atacă Tel Aviv, Israelul va lovi Teheranul!

Israelul va riposta la orice atac al Iranului împotriva Tel Aviv şi va lovi Teheranul, a avertizat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman într-o declaraţie pentru o publicaţie saudită, în condiţiile în care more | mai mult »

Federația Comunităților Evreiești din România – Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici: http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE512-513.pdf Federația Comunităților Evreiești din România Similare more | mai mult »

Temple si Sinagogi din Romania

Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială   Similare more | mai mult »

Surpriză URIAȘĂ pentru o româncă: L-a avut drept ghid pe premierul Benyamin Netanyahu

O româncă este turistul cu numărul 3 milioane care a ajuns în Israel, cifra fiind un nou record al numărului de turişti în acest an. Românca şi partenerul acesteia au fost întâmpinaţi more | mai mult »

Rami Efrati: Vreau ca Israelul și România să colaboreze pe securitate cibernetică; putem face lucruri minunate

Expertul în securitate cibernetică Rami Efrati a declarat că își dorește ca România și Israelul să colaboreze în domeniul securității cibernetice și a mărturisit că unul dintre motive este și faptul că, more | mai mult »

Pune în aplicare #EbraicaDeAzi . Toda Raba! תודה רבה! Vă mulțumesc foarte mult!

#EbraicaDeAzi, ca în fiecare luni. Lăsați-ne și un comentariu cu subiectele ce vă pasionează, pentru următoarele lecții Similare more | mai mult »

Blue Air anunță o nouă cursă de la Cluj la Tel Aviv! Biletele pornesc de la 38 de euro

Cea mai mare companie aeriană românească, Blue Air anunță deschiderea unei noi rute, de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj către Tel Aviv.  Zborurile se vor opera cu două frecvenţe săptămânale în more | mai mult »

Federația Comunităților Evreiești din România: Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici:http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE494-495.pdf Similare more | mai mult »

Număr record de turişti în Israel

Un număr record de 374.000 de turişti străini au intrat în Israel în aprilie, cu 38% mai mulţi decât în aceeaşi luna a anului precedent. Este, de altfel, cel mai mare număr more | mai mult »

Ambasada României în Israel: Participarea Ambasadei României în Statul Israel la evenimentele de marcare a Zilei Europei (10 – 11 mai 2017)

În perioada 10-11 mai 2017, Ambasada României în Statul Israel, în cooperare cu Institutul Cultural Român din Tel Aviv, a participat la evenimentele de marcare a Zilei Europei, organizate la Universitatea Ebraică more | mai mult »

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici: http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE492-493.pdf sursa : Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială Similare more | mai mult »

Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Haifa

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General more | mai mult »

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit aici: www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE488-489.pdf RE488-489 Similare more | mai mult »

Israel in Romania :) Când Chuck Norris a ajuns la Zidul de Vest, Zidul i-a dat un bilețel cu dorințe.

Când Chuck Norris a ajuns la Zidul de Vest, Zidul i-a dat un bilețel cu dorințe. Bine ai revenit în Israel, Chuck! Israel in Romania Similare more | mai mult »

 

ROSH HASHANA – ANUL NOU (EVREIESC)

Petre Barbos înRomania- Israel

ROSH HASHANA – ANUL NOU (EVREIESC)
Peste trei zile evreii din lumea intreaga vor sarbatori Rosh Hashana, Anul Nou. Dar ce este anul nou si cu este el mai diferit de cel laic sau de cel crestin sau musulman?
Conform traditiei iudaice, Anul Nou este momentul in care Hashem, Binecuvantat sa-i Fie Numele, a creat aceasta lume, iar in final Adam (Omul). Literar Rosh – cap; Shana – an; Ha – articolul hotarat. Rosh Hashana – Capul Anului.


Daca pentru omul din afara iudaismului momentul premergator Anului Nou se indreapta spre o petrecere si un moment al pregatirilor cu mancare si bautura din abundenta, pentru evreul credincios, este perioada pregatirii sufletesti, a momentului in care isi reinoieste legamantul cu Hashem si Hashem cu iehudim (evreii).
Rosh Hashana este intampinat cu rugaciune, chiar cu multe rugaciuni, prin care evreul recunoaste pe Hashem ca “Meleh shel haolam” (Rege al Universului) in fata caruia ne caim.
Exista numeroase ritualuri care simbolizeaza atat “spalarea” de pacate. De exemplu se merge la o apa curgatoare unde se arunca, simbolic, pacate. Proces numit “Tashlih”.
Cel mai important moment al ceremoniei de Rosh Hashana este cel al suflatului in Shofar”. Acesta este confectionat din corn de berbec, si este un simbol sacrificiul lui Itzhak, momentul in care Avraham sacrifica un berbec in loc de fiul sau.
Exista trei moduri de a suna din Shofar:
1. lung (Tekhiah)
2. scrut (Shevarim) in numar de trei
3. foarte scurt (Teruah) – noua scurte si rapide
Urmeaza doua zile de bucurie. Speranta ca Hashem ne-a trecut in Cartea Vieti, trebuie sa ne faca sa ne bucuram de protectia si intarirea legamantului ca poporul lui Israe-EL este in continuare cu Elohim shel Avraham, Elohil shel Itzhak, Elohim shel Iakov.
Cu Rosh Hashana incepem luna Tishrei. Este momentul in care curtea cereasca ne stabileste viata sau moartea, fericirea sau nefericirea, bogatia sau saracia.
Mancam un mar imuiat in miere pentru ca anul care tocmai incepe sa fie dulce.
Acum adresam celor dragi “Leshanah tovah tikateiv veteichateim,” “An Nou bun, sa fi inscris si insemnat pentru un an bun.”
Rak Sameah be Shana Tov!!!

Petre Barbos înRomania- Israel

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: