Bucuresti Restaurant Romanesc în Tel Aviv מסעדת בוקרשט‎

Bucuresti Restaurant Romanesc מסעדת בוקרשט‎ 10 ore · Similare more | mai mult »

Evreii reactioneaza dupa ce deputatul lor a votat Codul Penal: Votul politic al dlui Silviu Vexler nu ne reprezinta

Membrii comunitatii evreiesti din Romania se delimiteaza de actiunile deputatului Silviu Vexler, care este reprezentantul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) in Camera Deputatilor si care a votat cot la cot cu more | mai mult »

ÎNCĂIERARE între evrei şi arabi în piscina unui hotel din Bucureşti. Trei cetăţeni israelieni, reţinuţi

Poliţia română a reţinut trei cetăţeni israelieni care – potrivit martorilor – ar fi fost implicaţi în încăierarea dintre un grup evrei israelieni şi altul de arabi israelieni, în incinta unui hotel more | mai mult »

Anima News: Turismul românesc în Israel înflorește: O nouă linie aviatică va lega orașul Sibiu de Țara Sfântă

Compania low cost ungară WIZZ AIR a anunțat luni că va deschide o nouă linie aeriană care va lega orașul Sibiu din România cu Israel. Aceasta va fi a șasea linie românească more | mai mult »

G4Media.ro : Cum au reuşit spionii Mossad să sustragă arhiva nucleară a Iranului

Într-o operaţiune spectaculoasă, deprinsă parcă din romanele lui John le Carré, agenţii israelieni au reuşit să sustragă arhiva nucleară a Iranului, permiţându-i astfel premierului Benjamin Netanyahu să prezinte dovezi despre eforturile secrete more | mai mult »

Dacă Iranul atacă Tel Aviv, Israelul va lovi Teheranul!

Israelul va riposta la orice atac al Iranului împotriva Tel Aviv şi va lovi Teheranul, a avertizat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman într-o declaraţie pentru o publicaţie saudită, în condiţiile în care more | mai mult »

Federația Comunităților Evreiești din România – Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici: http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE512-513.pdf Federația Comunităților Evreiești din România Similare more | mai mult »

Temple si Sinagogi din Romania

Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială   Similare more | mai mult »

Surpriză URIAȘĂ pentru o româncă: L-a avut drept ghid pe premierul Benyamin Netanyahu

O româncă este turistul cu numărul 3 milioane care a ajuns în Israel, cifra fiind un nou record al numărului de turişti în acest an. Românca şi partenerul acesteia au fost întâmpinaţi more | mai mult »

Rami Efrati: Vreau ca Israelul și România să colaboreze pe securitate cibernetică; putem face lucruri minunate

Expertul în securitate cibernetică Rami Efrati a declarat că își dorește ca România și Israelul să colaboreze în domeniul securității cibernetice și a mărturisit că unul dintre motive este și faptul că, more | mai mult »

Pune în aplicare #EbraicaDeAzi . Toda Raba! תודה רבה! Vă mulțumesc foarte mult!

#EbraicaDeAzi, ca în fiecare luni. Lăsați-ne și un comentariu cu subiectele ce vă pasionează, pentru următoarele lecții Similare more | mai mult »

Blue Air anunță o nouă cursă de la Cluj la Tel Aviv! Biletele pornesc de la 38 de euro

Cea mai mare companie aeriană românească, Blue Air anunță deschiderea unei noi rute, de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj către Tel Aviv.  Zborurile se vor opera cu două frecvenţe săptămânale în more | mai mult »

Federația Comunităților Evreiești din România: Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici:http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE494-495.pdf Similare more | mai mult »

Număr record de turişti în Israel

Un număr record de 374.000 de turişti străini au intrat în Israel în aprilie, cu 38% mai mulţi decât în aceeaşi luna a anului precedent. Este, de altfel, cel mai mare număr more | mai mult »

Ambasada României în Israel: Participarea Ambasadei României în Statul Israel la evenimentele de marcare a Zilei Europei (10 – 11 mai 2017)

În perioada 10-11 mai 2017, Ambasada României în Statul Israel, în cooperare cu Institutul Cultural Român din Tel Aviv, a participat la evenimentele de marcare a Zilei Europei, organizate la Universitatea Ebraică more | mai mult »

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici: http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE492-493.pdf sursa : Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială Similare more | mai mult »

Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Haifa

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General more | mai mult »

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit aici: www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE488-489.pdf RE488-489 Similare more | mai mult »

Israel in Romania :) Când Chuck Norris a ajuns la Zidul de Vest, Zidul i-a dat un bilețel cu dorințe.

Când Chuck Norris a ajuns la Zidul de Vest, Zidul i-a dat un bilețel cu dorințe. Bine ai revenit în Israel, Chuck! Israel in Romania Similare more | mai mult »

 

EXCLUSIV Ziarul de Iasi ; Evrei sau holeră? Mărturii şocante pe marginea gropii comune de la Horleşti

Ziarul de Iaşi» a „luat faţa“ anchetatorilor în cazul osemintelor descoperite recent în curtea unui ieşean din satul Horleşti. Sâmbătă, timp de mai multe ore, jurnaliştii cotidianului nostru au bătut în lung şi-n lat comuna şi au intervievat toţi bătrânii ce au fost, într-un fel sau altul, martori ai ororilor celui de-al Doilea Război Mondial petrecute în zonă. 

Vasile Potur – 87 ani: „Am auzit că i-a împuşcat pe evrei. Dar nu am văzut“

Acesta şi-a amintit că, după intrarea României în război alături de Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice, în comună au fost aduşi evrei din Iaşi care au fost puşi să sape şanturi contra tancurilor. „Cum mergi în Breazu, sus, înspre Rediu, s-a săpat un şanţ contra tancurilor. Au fost puşi să sape evreii aduşi din Iaşi. Evreii au fost executaţi pe timpul cela. Am auzit de la familie că au fost executaţi şi prin zonă, dar nu am văzut. Eu am avut un văr care a fost şeful plutonului de execuţie. Potur Gheorghe îl chema. A suferit înainte de moartea lui, a avut cancer, durere mare… L-o bătut Dumnezeu“, a declarat Potur jurnaliştilor.
„Mergea un tălălău cu mitraliera şi îi executa“
Un alt locuitor al satului, Gheorghe Baltag, născut în 1932 (83 ani), ne-a spus că se vorbea atunci de faptul că au fost aduşi evrei în raza comunei, la muncă silnică, la săpat şanţuri antitanc, pe şoseaua ce duce de la Breazu spre Horleşti, însă nu a auzit să fi fost ucişi.
Ilie Chelariu – 80 ani: „Îi aduceau pe evrei, îi puneau să facă şanţ, după care îi împuşcau şi cădeau acolo în groapă. Am văzut ziua în amiaza mare când mă duceam la imaş cu vitele…“

În vârstă de 81 de ani, Gheorghe Iliescu, un alt localnic căruia soarta i-a hăzărit să înfrunte clipele tragice ale războiului, spune că în sat se vorbea mult de faptul că au fost ucişi evrei în 1941. Declaraţia acestuia oscilează însă pe acoluri. „Se auzea prin sat. Mi-au povestit şi părinţii nişte lucruri. Dar eu nu am văzut, ci am auzit. Îmi amintesc că se împuşcau evrei… Sau, Dumnezeu ştie… Trăgeau de nu ştiu cum. Legionarii se ocupau de treaba asta. Am înţeles că evreii săpau şanţurile, apoi mergea un tălălău cu mitraliera şi îi executa“, a spus acesta, atunci când l-am întrebat dacă în raza comunei s-au petrecut atrocităţi contra populaţiei evreieşti originare din municipiul Iaşi.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: