Bucuresti Restaurant Romanesc în Tel Aviv מסעדת בוקרשט‎

Bucuresti Restaurant Romanesc מסעדת בוקרשט‎ 10 ore · Similare more | mai mult »

Evreii reactioneaza dupa ce deputatul lor a votat Codul Penal: Votul politic al dlui Silviu Vexler nu ne reprezinta

Membrii comunitatii evreiesti din Romania se delimiteaza de actiunile deputatului Silviu Vexler, care este reprezentantul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) in Camera Deputatilor si care a votat cot la cot cu more | mai mult »

ÎNCĂIERARE între evrei şi arabi în piscina unui hotel din Bucureşti. Trei cetăţeni israelieni, reţinuţi

Poliţia română a reţinut trei cetăţeni israelieni care – potrivit martorilor – ar fi fost implicaţi în încăierarea dintre un grup evrei israelieni şi altul de arabi israelieni, în incinta unui hotel more | mai mult »

Anima News: Turismul românesc în Israel înflorește: O nouă linie aviatică va lega orașul Sibiu de Țara Sfântă

Compania low cost ungară WIZZ AIR a anunțat luni că va deschide o nouă linie aeriană care va lega orașul Sibiu din România cu Israel. Aceasta va fi a șasea linie românească more | mai mult »

G4Media.ro : Cum au reuşit spionii Mossad să sustragă arhiva nucleară a Iranului

Într-o operaţiune spectaculoasă, deprinsă parcă din romanele lui John le Carré, agenţii israelieni au reuşit să sustragă arhiva nucleară a Iranului, permiţându-i astfel premierului Benjamin Netanyahu să prezinte dovezi despre eforturile secrete more | mai mult »

Dacă Iranul atacă Tel Aviv, Israelul va lovi Teheranul!

Israelul va riposta la orice atac al Iranului împotriva Tel Aviv şi va lovi Teheranul, a avertizat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman într-o declaraţie pentru o publicaţie saudită, în condiţiile în care more | mai mult »

Federația Comunităților Evreiești din România – Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici: http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE512-513.pdf Federația Comunităților Evreiești din România Similare more | mai mult »

Temple si Sinagogi din Romania

Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială   Similare more | mai mult »

Surpriză URIAȘĂ pentru o româncă: L-a avut drept ghid pe premierul Benyamin Netanyahu

O româncă este turistul cu numărul 3 milioane care a ajuns în Israel, cifra fiind un nou record al numărului de turişti în acest an. Românca şi partenerul acesteia au fost întâmpinaţi more | mai mult »

Rami Efrati: Vreau ca Israelul și România să colaboreze pe securitate cibernetică; putem face lucruri minunate

Expertul în securitate cibernetică Rami Efrati a declarat că își dorește ca România și Israelul să colaboreze în domeniul securității cibernetice și a mărturisit că unul dintre motive este și faptul că, more | mai mult »

Pune în aplicare #EbraicaDeAzi . Toda Raba! תודה רבה! Vă mulțumesc foarte mult!

#EbraicaDeAzi, ca în fiecare luni. Lăsați-ne și un comentariu cu subiectele ce vă pasionează, pentru următoarele lecții Similare more | mai mult »

Blue Air anunță o nouă cursă de la Cluj la Tel Aviv! Biletele pornesc de la 38 de euro

Cea mai mare companie aeriană românească, Blue Air anunță deschiderea unei noi rute, de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj către Tel Aviv.  Zborurile se vor opera cu două frecvenţe săptămânale în more | mai mult »

Federația Comunităților Evreiești din România: Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici:http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE494-495.pdf Similare more | mai mult »

Număr record de turişti în Israel

Un număr record de 374.000 de turişti străini au intrat în Israel în aprilie, cu 38% mai mulţi decât în aceeaşi luna a anului precedent. Este, de altfel, cel mai mare număr more | mai mult »

Ambasada României în Israel: Participarea Ambasadei României în Statul Israel la evenimentele de marcare a Zilei Europei (10 – 11 mai 2017)

În perioada 10-11 mai 2017, Ambasada României în Statul Israel, în cooperare cu Institutul Cultural Român din Tel Aviv, a participat la evenimentele de marcare a Zilei Europei, organizate la Universitatea Ebraică more | mai mult »

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit și aici: http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE492-493.pdf sursa : Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială Similare more | mai mult »

Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Haifa

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General more | mai mult »

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască”

Cel mai recent număr al revistei ”Realitatea evreiască” poate fi citit aici: www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE488-489.pdf RE488-489 Similare more | mai mult »

Israel in Romania :) Când Chuck Norris a ajuns la Zidul de Vest, Zidul i-a dat un bilețel cu dorințe.

Când Chuck Norris a ajuns la Zidul de Vest, Zidul i-a dat un bilețel cu dorințe. Bine ai revenit în Israel, Chuck! Israel in Romania Similare more | mai mult »

 

Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România (8 octombrie 2015)

„Domnule Președinte al Knesset-ului,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnilor miniștri,
Excelențele Voastre doamnelor și domnilor ambasadori, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic,
Domnule Președinte al Federației Comunităților Evreiești,
Onorați reprezentanți ai asociațiilor pentru victimele Holocaustului,
Domnule Director General al Institutului ”Elie Wiesel”,
Doamnelor și domnilor,

Astăzi, cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România, aduc, în numele statului român și al națiunii mele, un pios omagiu tuturor victimelor acestei mari tragedii a secolului XX. Cu inima strânsă, dar cu mintea eliberată de prejudecățile unui trecut întunecat, îi amintim și îi omagiem pe toți cei care au căzut victime politicilor xenofobe, rasiste, antisemite și discriminatorii și îi onorăm pe supraviețuitori.

klaus-iohannis-kipa-680x365

Pășesc astăzi pe pietrele acestui impresionant Memorial pentru prima dată ca Președinte și sper ca viitorii șefi ai statului român să revină aici pentru a aminti tuturor că Holocaustul este unic și nu poate fi uitat.

Acest loc nu a fost ales întâmplător, ci în inima Bucureștiului și în preajma unei instituții publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul că drama evreilor și romilor s-a produs în mijlocul societății și de a accentua responsabilitatea statului român în acțiunile inumane săvârșite, pe criterii etnice și de rasă, în anii celui de-al doilea Război Mondial. În timpul comunismului, românilor li s-a ascuns însă această parte a istoriei recente. Ororile erau doar ale inamicilor, iar responsabilitatea cădea aproape întotdeauna în sarcina acestora. Am fost așadar obligați să învățăm o istorie nesinceră, nu să descoperim și să cunoaștem adevărul cu toate fațetele sale.

În ultimul deceniu însă, România a ales să înfrunte irevocabil, cu luciditate și responsabilitate acest trecut dureros, să și-l asume, să îl discute și să îl înțeleagă. Este, cred, o formă de înțelepciune și de tărie, nu de slăbiciune.

România este astăzi o țară care a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului. În consecință, avem pe lângă acest memorial și ziua legală comemorativă, cursuri consacrate, un manual dedicat pentru liceu, un institut specializat, iar documentele de arhivă privind genocidul evreiesc sunt la dispoziția tuturor celor interesați.
A fost un proces dificil, dar am arătat că ne-am însușit întru totul lecția trecutului. Am ales să fim vigilenți, să prevenim și să combatem orice formă incipientă de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate să apărăm zi de zi libertățile civile, prin lege și prin apelul la justiție, nu doar prin carte. De aceea, vă pot asigura astăzi că în România nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute în acei ani tulburi.

Doamnelor și domnilor,

Pentru noi, Transnistria din vremea războiului este imaginea unui pământ îndepărtat, în care copii și bătrâni, femei și bărbați nevinovați au fost deportați și obligați să trăiască în ghetouri și lagăre.

Înghețați pe câmpurile sterile, chinuiți de foame, epuizați de boli, hăituiți și persecutați ori secerați de gloanțe, zeci de mii de oameni au pierit aici, între 1941 și 1944, pentru unica vină de a fi fost evrei sau romi.

La mai bine de șapte decenii de la acele vremuri tragice, suferința supraviețuitorilor nu se poate șterge, durerea nu se poate stinge, iar ceea ce au pierdut nu poate fi vreodată recuperat. Putem să facem însă altceva: să nu lăsăm memoria lor să dispară și să construim o lume mai bună, în care libertatea și demnitatea ființei umane sunt apărate și garantate fără rezerve.

Acum, când mii de refugiați bat la porțile continentului nostru, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască. Împreună cu statele Europei, avem datoria de a le respinge. Sunt convins că putem să depășim împreună această situație complicată și să facem față cu bine.

Doamnelor și domnilor,

Am spus încă de la început că unul dintre obiectivele mandatului meu în privința memoriei națiunii este să apăr amintirea victimelor Holocaustului.

Sunt conștient că este un demers complex și de durată, dar sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară. Orice forme de intoleranță, rasism, ură și discriminare reprezintă amenințări la adresa democrației.

De aceea voi continua să apăr acele modele și acțiuni din societate care contribuie la promovarea responsabilității și toleranței, non-discriminării și respectului pentru demnitatea ființei umane. Cred cu tărie că acțiunea de asumare a trecutului trebuie transformată în politică publică și sprijin pe deplin înființarea unui Muzeu al Evreilor și al Holocaustului la București.

Am anunțat recent lansarea unei largi consultări asupra educației și, în viitor, subliniez aici, aceasta va fi una din temele majore de dezbatere publică pe care le voi susține.

Și în acest caz, al memoriei Holocaustului, educația are un rol fundamental pentru însușirea valorilor democratice. S-au făcut eforturi instituționale majore, dar există încă tineri care nu au nici un fel de cunoștințe despre Holocaust, despre ororile și erorile acelor ani, iar acest lucru trebuie îndreptat.

Generațiile noi au datoria să înțeleagă și să recunoască tragedia Holocaustului și să acționeze cu demnitate în fața istoriei pentru ca asemenea atrocități să nu se mai repete niciodată.

În final, îmi exprim întreaga apreciere pentru activitatea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care anul acesta împlinește zece ani de existență.

După cum spuneam, România a făcut pași importanți în privința asumării și memorializării Holocaustului, iar faptul că reprezentanții atâtor autorități și organizații sunt împreună este un semn că solidaritatea în această direcție este una puternică și durabilă.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!

Vă mulțumesc!”
Departamentul Comunicare Publică
08 Octombrie 2015

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: